Friese droge worst is een heerlijke delicatesse. Perfect voor de lekkere
trek. Het bereidingsproces van Friese droge worst is een vakmanschap dat van
generatie op generatie is doorgegeven. Het resultaat is een heerlijke droge
worst die in Friesland al eeuwenlang wordt gegeten. Wat de Friese worst uniek
maakt is dat het gerookt is. Bijkomend voordeel: de worst is gluten- en
lactosevrij.
De beleving
De Friese droge worst is een populaire droge worst van varkensvlees. Bij ons
is deze worst herkenbaar aan het groen witte touwtje. Het roken geeft dit
streekproduct een unieke structuur en een karakteristieke smaak. De smaak is
hartig, licht pittig en vol van karakter.
Sommigen proeven de smaak van bacon. Hoe dan ook is er sprake van een doorrookte
smaak. Toch is er maar één manier om de smaak en geur van de Friese droge worst
echt te ervaren: proeven!
Het gebruik
Friese boeren maakten deze worsten van overtollig varkensvlees om te zorgen
dat het niet verloren ging. Het was ook een goede manier voor het conserveren
van vlees. Tegenwoordig is Friese droge worst nog steeds een populaire
lekkernij en een belangrijk onderdeel van de Friese culinaire traditie.
Door de droge stevige structuur is het perfect om aan te snijden en te
serveren bij het ontbijt, de lunch of de brunch of bij een borrel. Voor Whisky
liefhebbers adviseren wij de combinatie met een whisky met een rokerige smaak.
Met dikke plakken kunt u goed de volle smaak van de worst ervaren en er
optimaal van genieten.
De buitenkant van de Friese droge worst kunt u ook opeten. Deze is gemaakt
van natuurlijk varkensdarm. Wilt u de worst eten zonder het velletje? Dan is
het handig dat u de worst even nat maakt, dan gaat het velletje er makkelijker
af. De Friese droge worst is niet alleen een lekkernij voor uzelf, maar ook
geschikt al cadeau voor vrienden, familie of als relatiegeschenk.
Bewaren Friese droge worst
Deze worst is natuurlijk te lekker om lang te bewaren. Alleen als u dat toch
wil, dan adviseren wij de diepvries. De worst is in de diepvries bij -18 graden
Celsius 3-6 maanden houdbaar. Het voordeel van invriezen is dat de smaak en
textuur goed geconserveerd blijft.
Wilt u de worst nog iets meer op smaak brengen en mag hij nog wat harder
worden? Dan kunt u de worst op een donkere droge plek hangen. Zo droogt de
worst nog even verder in. Alleen na 2 weken is de worst dan wel erg hard en
daardoor moeilijk eetbaar. Dus bewaar daar de worst niet te lang.
Wilt u de worst juist wat zachter dan helpt het om de worst even in de
koelkast te bewaren. In de koelkast is de worst ongeveer een maand houdbaar.
Het is daarbij niet zozeer dat de worst snel bederft, maar de smaak en textuur
verandert wel.
Als de worst is aangesneden is deze nog circa 4 weken houdbaar. Zorg ervoor
dat u het snijvlak afdekt. Anders is er al snel sprake van verlies van smaak en
geur. Heeft u vragen over dit heerlijke product? Neem dan contact
op met ons.